Πφαντ: "Τα βασικά είναι το κλειδί"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

pfund Ο πολύπειρος προπονητής του ΝΒΑ, Ράντι Πφαντ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς ομιλητές στο 3ο Διεθνές Σεμινάριο του ACS (20-22 Απριλίου), μίλησε στο Sepk.gr για τη σημασία των βασικών, την επίθεση που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, το ευρωπαϊκό μπάσκετ, τις πολύτιμες συμβουλές που μπορει να δώσει και... δίνει είδηση για τον Αντώνη Φώτση!

O Ράντι Πφαντ εργάστηκε ως assistant coach και head coach στους Lakers, αλλά και ως general manager στους Miami Heat. Ήταν μάλιστα ο άνθρωπος που επέλεξε τον Dwayne Wade στο ντραφτ.

Πόσο σημαντικά είναι τα βασικά;

"Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα και να μιλήσει σε αυτό το Σεμινάριο. Πιστευώ ξεκάθαρα ότι οι ατομικές ικανότητες των παικτών είναι αυτές που κάνουν μια ομάδα επιτυχημένη. Το πως κατανοεί ο παίκτης τον τρόπο εκτέλεσης των συστημάτων, του επιτρέπουν να κάνει το καλύτερο για την ομάδα. Όταν επιτείθεται με ντρίμπλα, ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνει; Αν πρέπει να κάνει μια πάσα, ποιο είδος πάσας είναι το πλέον κατάλληλο; Αν είναι ανοιχτός για ένα σουτ είναι αυτό το σουτ που θέλει ο προπονητής; Η διδασκαλία κι η εξάσκηση των βασικών είναι το κλειδί προκειμένου οι παίκτες να βγάλουν τη σωστή φάση".

Πιστεύετε ότι η επίθεση έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια; Ποια η άποψη σας για τον τροπο που παίζουν τώρα οι ομάδες του ΝΒΑ;

"Κάποια από τα plays που χρησιμοποιούσαμε το '90 τα βλέπουμε ακόμη και σήμερα, αλλά γενικά ο τρόπος επίθεσης έχει αλλάξει, επειδή έχουν βελτιωθεί οι άμυνες. Πιστεύω ότι τα παιχνίδια "screen and roll" από την κορυφή είναι η μεγαλύτερη διαφορα. Το Detroit είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το στυλ στις αρχές του '90 οταν πήρε τα πρωταθλήματα. Πλέον οι ομάδες χρησιμοποιούν δύο screeners και δυσκολεύουν έτσι την άμυνα. Είναι επίσης της ομόδας τα baseline reverse cuts στο καλάθι. Θα μιλήσω άλλωστε για "τρια νέα επιθετικά όπλα" που βοηθήσουν την επίθεση του κάθε προπονητή!

Ποια η γνώμη σας για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ; Παρακολουθείτε καθόλου ελληνικές ομάδες ή Έλληνες παίκτες;

"Πάντα παρακολουθώ το ελληνικό μπάσκετ. Έχω έρθει πολλές φορές στην Αθήνα για να παρακολουθήσω διεθνείς διοργανώσεις και φυσικά τους Ολυμπιακούς γώνες. Το ΝΒΑ είχε μια διεθνή επίδραση χάρις στους Bulls και τον Tony Kukoc. Μου άρεσε επίσης να κοουτσάρω τον Vlade Divac, όταν ήμουν head-coach στους Lakers. Βελτιώθηκε πάρα πολύ μέσα σε μικρό διάστημα και τον θεωρώ έναν από τους πιο υποτιμημένους σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Επίσης ήμασταν κοντά στο να επιλέξουμε στο ντραφτ τον Φώτση όταν ήμουν General Manager στους Miami Heat. Θα έπρεπε να έχω ακούσει τον επί σειρά ετών φίλο μου και ατζέντη George Andrews και όλους τους υπόλοιπους Έλληνες φίλους μου!

Έχετε δουλέψει με μεγάλους παίκτες όπως ο Magic Johnson, o Kareem Abdul Jabbar, o Dwayne Wade, o Shaquille O'Neal. Ποιες αναμνήσεις ήεμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο του μπάσκετ θεωρείτε σημαντικές για να τις μοιραστείτε με τους νεότερους προπονητές;

"Φυσικά οι καλύτεροι από τους καλύτερους παίζουν στο ΝΒΝΑ κι είναι επιτυχημένοι επειδή συνδυάζουν το ταλέντο με τη σκληρή δουλειά. Θα μιλήσω στους νεότερους προπονητές για τις αξίες που πιστεύω ότι πρέπει να έχουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους και τις αξίες που χρειάζεται να δώσουν οι ίδιοι στους παίκτες που κοουτσαρουν!"

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software