"Ορίζοντας το επόμενο ματς"

bartzokasΑνήκει στην πολλά υποσχόμενη γενιά των νέων Ελλήνων προπονητών. Ο τεχνικός του Πανιωνίου, Γιώργος Μπαρτζώκας  μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για την Εθνική Ελλάδας, ενώ ανέλυσε τη σημερινή αντίπαλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Κροατία

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της Εθνικής ομάδας
"Έχω την αίσθηση ότι δεν εκπλήσσει κανέναν τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Είναι μία ομάδα που παλεύει να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, όμως είναι αναμενόμενο να έχει μία έλλειψη σταθερότητας. Αυτό προκύπτει απ' το γεγονός ότι είναι καινούρια ομάδα, με τους παίκτες να παίζουν για πρώτη φορά μαζί σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Οι αυξομειώσεις στην απόδοση τόσο μέσα στο παιχνίδι όσο και από ματς σε ματς είναι φυσιολογικές. Αγωνιστικά η προσπάθεια ξεκινάει από την καλή άμυνα κάτι που είτε δίνει αιφνιδιασμό είτε αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Το προπονητικό τιμ προσπαθεί να αναπτύξει τις δυνατότητες της ομάδας και παράλληλα να κρύψει τις αδυναμίες".

Για τα παιχνίδια με FYROM και Μαυροβούνιο
"Κάποιους μπορεί να τους πείραξε ότι χάσαμε εύκολα από τη FYROM ή ότι ηττηθήκαμε από το συγκεκριμένο αντίπαλο, όμως όποιος ασχολείται μόνο με το μπάσκετ το βρήκε απόλυτα φυσιολογικό. Υπάρχει αστάθεια και είναι αυτονόητο ότι μπορεί να γίνει μία ήττα. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε καλούς προπονητές και παίκτες μαθημένους στα δύσκολα και κατάφεραν να αντιδράσουν. Στο παιχνίδι με το Μαυροβούνιο είχαμε πληρότητα παντού, ενώ είμαστε πιο μαθημένοι σε ειδικές συνθήκες. Τόσο εμείς όσο κι αυτοί παίζαμε με τη πλάτη στο τοίχο, όμως η Ελλάδα έχει περισσότερο ταλέντο και μεγαλύτερη προσαρμογή σε τέτοιες ψυχολογικές συνθήκες.
Γενικά υπήρξε ένας μικρός υπερενθουσιαμός στη κοινή γνώμη κατά τη περίοδο της προετοιμασίας που προήλθε κυρίως από τα ΜΜΕ, όμως οι παίκτες και οι προπονητές έμειναν προσγειωμένοι χωρίς να δίνουν τροφή. Γενικά σαν ομάδα δεν έχει το ταλέντο των προηγούμενων χρόνων, όμως δεν μπορεί να κριθεί γιατί τώρα χτίζεται με παίκτες που παίζουν πρώτη φορά μαζί".

Για την σημερινή αντίπαλο της Εθνικής, την Κροατία
"Η Κροατία έχει δύο μεγάλες απουσίες. Με τον Ούκιτς θα ήταν καλύτερη, ενώ και ο τραυματισμός του Τόμας μέσα στο τουρνουά είναι σημαντικός. Αριθμητικά έχουν ένα παίκτη λιγότερο γιατί ο Τόμας δεν αντικαταστάθηκε. Από εκεί και πέρα έχει δύο point guard που είναι διαφορετικοί παίκτες. Ο Ντράπερ είναι γρήγορος και δημιουργικός παίκτης. Με τη ταχύτητά του δημιουργεί ανισορροπία στην άμυνα την οποία εκμεταλλεύεται με πάσες στον ελεύθερο παίκτη. Από την άλλη πλευρά ο Πόποβιτς παίζει για να σκοράρει και έχει την ικανότητα να πετύχει αρκετούς πόντους και να βάλει κρίσιμα καλάθια.
Σε σχέση με τον επίσης γρήγορο Μακάλεμπ που αντιμετωπίσαμε κόντρα στη FYROM νομίζω ότι ο Ντράπερ είναι πιο επικίνδυνος γιατί πρώτο του μέλημα είναι να δημιουργήσει κι όχι να σκοράρει όπως ο Μακάλεμπ. Από εκεί και πέρα δεύτερη παράμετρο στο παιχνίδι της Κροατίας είναι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος είναι από τους καλύτερους souting guard στο τουρνουά.  Μπορεί να είναι νεαρός σε ηλικία, όμως έχει πληρότητα. Τρίτη σημαντική πτυχή στο Κροατικό παιχνίδι είναι ο Άντε Τόμιτς μέσα στο καλάθι, ο οποίος έχει καλή συνεργασία με τον Ντράπερ και είναι πολύ αποτελεσματικοί όταν παίζουν οι δύο τους.
Είμαι σίγουρος ότι το προπονητικό τιμ έχει δώσει βαρύτητα σε αυτές τις τρεις πτυχές και θεωρώ δεδομένο ότι έχει γίνει καλή προετοιμασία τόσο στο τακτικό κομμάτι όσο και στο ψυχολογικό. Όπως και να έχει πάντως είναι αθλητισμός. Η ευχή όλων είναι να κερδίσουμε και να προχωρήσουμε, όμως επειδή υπάρχουν πάντα δύο αποτελέσματα στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι καταστροφή. Πέσαμε σε έναν όμιλο που δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός, όμως δεν υπήρχε καμία ομάδα που να ήταν χάλια όπως παραδείγματος χάρη η Πορτογαλία. Κάθε ομάδα έδειξε θετικά στοιχεία. Είναι ένας εύκολος όμιλος χωρίς ούτε ένα παιχνίδι εύκολο".

Για την πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στη συνέχεια του τουρνουά
"Ταυτίζομαι με τον τρόπο σκέψης του προπονητή. Αυτή η Εθνική δεν έχει τα περιθώρια να δει σε βάθος χρόνου το τουρνουά. Σε μία τέτοια νέα ομάδα ο μοναδικός ορίζοντας θα πρέπει να είναι το επόμενο ματς. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, όμως εύχομαι να περάσουμε τον όμιλο και μετά πιο απελευθερωμένα και με τα παιδιά να έχουν πάρει κάποιες περισσότερες εικόνες να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται".
e-genius.gr ...intelligent web software