Scientific Articles

Διερεύνηση σχέσης Προπονητικής Συμπεριφοράς και Παρακίνησης μεταξύ αθλητών/τριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας και Κύπρου

There are no translations available.

Διερεύνηση σχέσης Προπονητικής Συμπεριφοράς και Παρακίνησης μεταξύ αθλητών/τριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας και Κύπρου.

Γράψας Ιωάννης
Σχολή Επιστήμης Φυσικής αγωγής & Αθλητισμού,
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - ΔΠΘ
Γράψας Ι., Μπεμπέτσος Ε., Γκοδόλιας Γ., & Τσαμουρτζής Ε.
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Περίληψη

Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνήσει την σχέση προπονητικής συμπεριφοράς και παρακίνησης και κατά πόσο αυτή η σχέση επηρεάζει τους αθλητές σε παράγοντες όπως το φύλο και η εθνικότητα. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν το «Ερωτηματολόγιο Προπονητικής Συμπεριφοράς» (CBQ, CoachingBehaviorQuestionnaire, Williamset.al., 2003), το «Ερωτηματολόγιο Προσωπικών Προσανατολισμών» (PersonalQuestionnaireGuidelines, Duda, 1989).

Read more: Διερεύνηση σχέσης Προπονητικής Συμπεριφοράς και Παρακίνησης μεταξύ αθλητών/τριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας και Κύπρου

   

Αξιολόγηση Προπονητικών Συμπεριφορών Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Αναπτυξιακών Ηλικιών

There are no translations available.

Αξιολόγηση Προπονητικών Συμπεριφορών Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Αναπτυξιακών Ηλικιών

Τζιουμάκης Γιάννης, MSc, υποψήφ. Διδάκτορας ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας.

Ο προπονητής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ο οποίος επηρεάζει όχι μόνο την απόδοση των αθλητών αλλά και την συναισθηματική τους κατάσταση και υγεία. Ιδιαίτερα ο προπονητής αθλητών αναπτυξιακών ηλικιών καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο την απόκτηση αθλητικών δεξιοτήτων (ντρίπλα, πάσα κτλ) αλλά προσδιορίζει επίσης και την ανάπτυξη ψυχολογικών ικανοτήτων (αυτοεκτίμηση, αίσθηση ικανότητας κτλ), καθορίζει το εάν ο νεαρός αθλητής θα αποκομίσει θετικές ή αρνητικές εμπειρίες από οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες και θα έχει την παρακίνηση ώστε να προσπαθεί να γίνει καλύτερος. Η δημιουργία από πλευράς του προπονητή συνθηκών που προάγουν την ορθή ψυχολογική ανάπτυξη των αθλητών του στην προπόνηση και τον αγώνα, αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη αθλητών υψηλών επιδόσεων.

Read more: Αξιολόγηση Προπονητικών Συμπεριφορών Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Αναπτυξιακών Ηλικιών

   

ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ανακάλυψη κλίσεων και σχεδιασμός στις αναπτυξιακές ηλικίες

There are no translations available.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ανακάλυψη κλίσεων και σχεδιασμός στις αναπτυξιακές ηλικίες.

Ανδρουτσόπουλος Παναγιώτης, Προπονητής κλιμακίων ανάπτυξης ΕΣΚΑΗ

Η επιλογή είναι μια δραστηριότητα των ειδικών, που βασίζεται σε βιολογικά και ψυχολογικά κριτήρια. Οι ειδικοί δηλαδή προσπαθούν να ανακαλύψουν και να εντοπίσουν παιδιά, που έχουν κλίσεις και δεξιότητες σε διάφορα αθλήματα. Τα κριτήρια, τα τεστ και οι εξετάσεις -επιλογές συνήθως αναγνωρίζονται σαν μοντέλα επιλογής τα οποία ανήκουν και διαμορφώνουν τον μελλοντικό αθλητή - καλαθοσφαιριστή. Το πιο δύσκολο πρόβλημα για τον καθορισμό του σχεδίου επιλογής συνίσταται στην αντίληψη των δομικών παραμέτρων και ποιότητας αυτών. Όλες οι παράμετροι έχουν σημείο αναφοράς τα χαρακτηριστικά αθλητών μεγάλων επιδόσεων στα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός γνωρίζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη μορφολογική, λειτουργική και κινητική.

Read more: ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ανακάλυψη κλίσεων και σχεδιασμός στις αναπτυξιακές ηλικίες

   

Η αποτελεσματικότητα των ειδών σουτ στην Καλαθοσφαίριση

There are no translations available.

Ευάγγελος Τσαμουρτζής

Η σημασία του σουτ στην καλαθοσφαίριση αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για πολλές δεκαετίες. Πολλοί προπονητές (Αναστασιάδης, 1984; Τσίτσκαρης και Χ''αθανασίου, 1992; Zeravitca και Pavlovic, 1990) υποστηρίζουν ότι το σουτ είναι το κυριότερο και το πιο ευχάριστο και πολύτιμο από τα θεμελιώδη στοιχεία του μπάσκετ. Όταν θέλουμε να μάθουμε για ένα παιγνίδι το πρώτο πράγμα που ρωτάμε είναι το σκορ και για την απόδοση κάποιου παίκτη, οι πόντοι που πέτυχε.

Ευάγγελος Τσαμουρτζής

Τσαμουρτζής Ευάγγελος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής

Read more: Η αποτελεσματικότητα των ειδών σουτ στην Καλαθοσφαίριση

   
e-genius.gr ...intelligent web software