"Έφυγε" ο Ντιν Σμιθ

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

Smith Dean Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε ο θρυλικός προπονητής του Νορθ Καρολάινα, Ντιν Σμιθ. Ήταν ο coach που ανέδειξε παίκτες όπως ο Μάικλ Τζόρνταν και αυτός που έχτισε το άκρως επιτυχημένο μπασκετικό πρόγραμμα των Tarheels.

dean smith vasiki Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1982, 1993) και άφησε τη σφραγίδα του στο κολεγιακό και το διεθνές μπάσκετ. Ο επί 36 συναπτά έτη (1961-1997) τεχνικός του North Carolina αναδείχθηκε τέσσερις φορές καλύτερος προπονητής του κολεγιακού πρωταθλήματος (1977, 1979, 1982, 1993), ενώ από το 2006 είναι στο Hall of Fame του NCAA και από το 2007 στο Hall of Fame της FIBA. Πρόκειται για έναν από τους προπονητές που συνέδεσαν το όνομα τους με το NCAA, καθοδηγώντας αρκετούς μετέπειτα αστέρες του ΝΒΑ.

Ο σπουδαίος Ντιν Σμιθ είχε έρθει και στην χώρα μας για φιλικά με την Εθνική Ελλάδας το 1983 – 1984. Σε εκείνη την επίσκεψη του είχε συμμετάσχει σε Σεμινάριο του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης ανταλλάζοντας ιδέες και απόψεις με τους Έλληνες τεχνικούς στο κλειστό του ΟΑΚΑ.
Ο εκλιπών ήταν ο προπονητής που εκτίναξε τις μετοχές του Μάικλ Τζόρνταν πριν αυτός μεταπηδήσει στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Σικάγο Μπουλς. Ο "MJ" αποχαιρέτησε με γραπτή δήλωσε τον Ντιν Σμιθ αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Εκτός των γονιών μου, κανείς άλλος δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στη ζωή μου, όσο ο κόουτς Smith. Ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής. Ήταν ο μέντορας, ο δάσκαλος και ο δεύτερος πατέρας μου. Ήταν πάντα εκεί για μένα, όποτε τον χρειαζόμουν και γι αυτό τον αγαπώ. Μου έμαθε μπάσκετ και πράγματα για τη ζωή. Η καρδιά μου είναι μαζί με τη Linnea (σ.σ.: σύζυγός του) και τα παιδιά τους. Χάσαμε έναν σπουδαίο άνδρα, που είχε μεγάλη επιρροή στους παίκτες, το σταφ και ολόκληρη την οικογένεια του North Carolina".

north carolina coach dean smith talks to michael jordan

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software