Το θέμα της ασφάλισης, που τέθηκε από πολλούς προπονητές στη Γενική Συνέλευση που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο, είναι ένα μείζον ζήτημα που αφορά όλους. Για αυτό και ο ΣΕΠΚ επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη του για το τι ακριβώς ισχύει για την ασφάλιση των προπονητών.
Ο ΣΕΠΚ έχει διερευνήσει εις βάθος το θέμα και προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο τα μέλη του. Για αυτό και θα επανέλθει επί του θέματος, αν προκύψει κάτι νεότερο. Παράλληλα όσοι προπονητές έχουν απορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύνδεσμο (210-9532600) και την νομική μας σύμβουλο, Ελένη Φουντουκίδου, να στείλουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να ενημερωθούν στην κατηγορία "Χρήσιμα Έγγραφα" για το πως πρέπει να συντάσσονται τα συμβόλαια των προπονητών με τα σωματεία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΚ υπογραμμίζει:
Επιχειρώντας μία πρώτη προσέγγιση στο θέμα της εργασίας και ασφάλισης του προπονητή, κατόπιν των πολλαπλών μεταβολών που έχουν συντελεστεί στους εργασιακούς χώρους από νομοθετικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις αλλά και την τρέχουσα πραγματική κατάσταση, μετά και την τελευταία μεταβολή που πραγματοποιήθηκε στο άρθρο 39 Ν.2084/1992 με το άρθρο 1 παρ. ΙΑ.1 περ.2 του Ν.4254/2014, πρέπει να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Η έως σήμερα εργασιακή σχέση του προπονητή με το σωματείο ή ΑΑΕ στο οποίο αναλαμβάνει να παρέχει τις υπηρεσίες του μπορεί να είναι είτε ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (αυτό σημαίνει ότι το σωματείο ή η Α.Α.Ε. είναι εργοδότης του προπονητή με τις αντίστοιχες εργασιακές και φορολογικές υποχρεώσεις (μισθός, ΦΜΥ, βεβαίωση αποδοχών κλπ) αλλά και ασφαλιστικές (ο εργοδότης πρέπει να ασφαλίσει τον προπονητή στο ΙΚΑ), είτε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, δηλαδή ο προπονητής προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σωματείο ή στην ΑΑΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας (έναρξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ, μπλοκ παροχής υπηρεσιών, παρακράτηση φόρου κλπ) με ασφαλιστικό φορέα τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) στον οποίο έχει υποχρέωση να ασφαλιστεί ο προπονητής.
Η μεταβολή που επέφερε η ανωτέρω διάταξη αφορά στους απασχολούμενους σε δύο ή περισσότερες εργασίες και συγκεκριμένα: η μεταβολή στο Νόμο έγκειται στη θέσπιση της υποχρεωτικότητας ασφάλισης σε ένα μόνο κύριο φορέα ασφάλισης και ενδιαφέρει αυτούς που έχουν ενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση μετά το έτος 1993, απασχολούνται σε δύο ή περισσότερες εργασίες, μία εκ των οποίων είναι σε ομάδα ή ΑΑΕ, και στην περίπτωση αυτή της πολυαπασχόλησης υπάγονται στην ασφάλιση δύο φορέων του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στους οποίους δίνεται το δικαίωμα της επιλογής ασφ.φορέα με προϋποθέσεις. Διευκρινίζεται ότι στους προ του 1993 ασφαλισμένους δε δίνεται δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα.
Στην περίπτωση λοιπόν που για τον προπονητή προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιστη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ συμβαίνουν τα εξής:
-Αν στην παράλληλη απασχόλησή του δεν συμπληρώνει 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τότε υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης
-Αν στην παράλληλη απασχόλησή του συμπληρώνει 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τότε έχει δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, η οποία επιλογή πρέπει να γίνει στις προθεσμίες και με τις προθεσμίες που ορίζουν οι ανωτέρω διατάξεις (σχετικό έγγραφο Υπουργείου Εργασίας Φ.10035/10108/481/15-5-2014 και Φ.80000/ΟΙΚ.10454/500/28-5-2014.
Η πλειοψηφία των προπονητών που απασχολείται σε ομάδες (είτε πρόκειται για κύρια εργασία είτε για πολυαπασχόληση) έχει με το σωματείο ή την ΑΑΕ εξαρτημένη σχέση εργασίας, δηλαδή στην πράξη την ευθύνη για την ασφάλιση του προπονητή και τις συνέπειες της παράλειψης αυτής φέρει ο εργοδότης, κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους οι ομάδες αφού πλέον γίνονται έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και καταλογίζονται μεγάλα πρόστιμα, δεδομένου ότι το 95% των ομάδων δεν ασχολείται με το θέμα της ασφάλισης του προπονητή (για ευνόητους λόγους).
Επειδή μετά τις μεταβολές αυτές που αφορούν όχι μόνο το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και τη γενικότερη οικονομικοφορολογικοασφαλιστική κατάσταση, πολλές ομάδες προτείνουν στους προπονητές να εργάζονται με «μπλοκάκι», δηλαδή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η άποψή μας είναι ότι αυτή η «λύση», στις σημερινές συνθήκες, δε συμφέρει τον προπονητή, ο οποίος όχι μόνο θα επιβαρυνθεί με κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων, δηλαδή θα έχει μία οικονομική επιβάρυνση αλλά η μη κάλυψή τους επιφέρει και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Αν δε, λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι σπάνια οι ομάδες είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους προπονητές, η ανωτέρω επιλογή θα καταλήξει δυσβάσταχτη έως επικίνδυνη για αυτόν που θα την επιλέξει.
Γενικές Πληροφορίες
Ask the Coach
Πληροφορίες Μελών