Οι νέες αλλαγές στους κανονισμούς

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

diaititis basketball Από την 1η Οκτωβρίου 2018 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί παιδιάς, οι οποίοι προέρχονται από τις επίσημες διευκρινήσεις της FIBA για το 2018 και είναι σε ισχύ από την 1/10. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά κυρίως την επαναρύθμιση του χρονομέτρου σε 24'' ή 14'' στα τελευταία δύο λεπτά.

diaititis basketball Από την 1η Οκτωβρίου 2018 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί παιδιάς, οι οποίοι προέρχονται από τις επίσημες διευκρινήσεις της FIBA για το 2018 και είναι σε ισχύ από την 1/10. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά κυρίως την επαναρύθμιση του χρονομέτρου σε 24'' ή 14'' στα τελευταία δύο λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές στους κανονισμούς έχουν ως εξής
«Όταν το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο, στην τέταρτη περίοδο και σε κάθε παράταση, μετά από τάϊμ άουτ που χορηγήθηκε στην ομάδα που έχει το δικαίωμα της κατοχής της μπάλας από το πίσω γήπεδό της, ο προπονητής αυτής της ομάδας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει κατά πόσο η επακόλουθη επαναφορά θα γίνει από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός γήπεδο της ομάδας ή από το πίσω γήπεδο της ομάδας πλησιέστερα στο σημείο που βρισκόταν η μπάλα όταν σταμάτησε ο αγώνας.

Εάν η επαναφορά χορηγείται στο εμπρός γήπεδο της ομάδας, η συσκευή των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμίζεται ως εξής:
- Εάν 14 δευτερόλεπτα ή περισσότερα εμφανίζονται στο ρολόι των 24'' (shot clock) τη στιγμή που σταμάτησε ο αγώνας, το ρολόι των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμιστεί στα 14 δευτερόλεπτα.
Εάν 13 δευτερόλεπτα ή λιγότερα εμφανίζονται στο ρολόι των 24'' (shot clock) τη στιγμή που σταμάτησε ο αγώνας, το ρολόι των 24'' (shot clock) δεν θα επαναρυθμιστεί, αλλά θα συνεχίσει από το χρόνο που σταμάτησε.

Εάν η επαναφορά χορηγείται στο πίσω γήπεδο της ομάδας, η συσκευή των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμίζεται ως εξής:
- Εάν η ομάδα έχει νέο έλεγχο της μπάλας, ή ένα σφάλμα ή μία παράβαση καταλογίζεται στην αντίπαλη ομάδα, το ρολόι των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμίζεται σε νέα 24 δευτερόλεπτα.
- Εάν η ομάδα είχε έλεγχο της μπάλας τη στιγμή που σταμάτησε ο αγώνας, το ρολόι των 24'' (shot clock) θα συνεχίσει από το χρόνο που σταμάτησε.

29.2.4 όταν μία ομάδα διακιαιούται επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός γήπεδό της, σαν μέρος της ποινής για αντιαθλητικό σφάλμα ή σφάλμα αποκλεισμού, το ρολόι των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμίζεται στα 14 δευτερόλεπτα.

29.2.2 Το ρολόι των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα, οποτεδήποτε μια επαναφορά χορηγείται στην αντίπαλη ομάδα, μετά που ο αγώνας σταμάτησε από ένα διαιτητή που καταλόγισε σφάλμα ή παράβαση (συμπεριλαμβανομένης και μπάλας εκτός ορίων), που διαπράχθηκε από την ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας.

Το ρολόι των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμίζεται επίσης στα 24 δευτερόλεπτα, εάν στην «νέα» επιτιθέμενη ομάδα χορηγείται μία επαναφορά σύμφωνα με τη διαδικασία εναλλασσόμενης κατοχής.

Εάν η επαναφορά στη συνέχεια χορηγείται:
- στο πίσω γήπεδο της ομάδας το ρολόι των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμιστεί στα 24 δευτερόλεπτα.
- στο εμπρός γήπεδο της ομάδας το ρολόι των 24'' (shot clock) θα επαναρυθμιστεί στα 14 δευτερόλεπτα.

Άρθρο 24o Προώθηση (Dribbling)
24.1 Ορισμός

24.1.1 Η ντρίμπλα είναι μία κίνηση ζωντανής μπάλας που προκαλείται από παίκτη που έχει τον έλεγχο αυτής και την πετά, την κτυπά, την κυλά ή την αναπηδά στο δάπεδο.

Διαγραφή από τον κανονισμό : "ή την πετά σκόπιμα στο ταμπλό"

Αιτία αλλαγής του κανονισμού είναι να επιτραπεί ένα πιο θεαματικό παιχνίδι και για να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα του αγώνα.

Άρθρο 17.3.3
Όταν το χρονόμετρο του αγώνα δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στο 4 τέταρτο και σε κάθε παράταση και υπάρχει επαναφορά, ο διαιτητής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σήμα παράνομης διέλευσης της γραμμής ορίων, ως προειδοποίηση κατά τη διαχείριση της επαναφοράς.
Εάν ο αμυνόμενος παίκτης
∙ Μετακινήσει οποιοδήποτε μέλος του σώματός του επάνω από τη γραμμή ορίων για να παρεμποδίσει την επαναφορά ή
∙ Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου από τον παίκτη που εκτελεί την επαναφορά όταν η εκτός γραμμής , ελεύθερη εμποδίων περιοχή, είναι μικρότερη των 2 μέτρων.
είναι παράβαση και οδηγεί σε τεχνικό σφάλμα.

Άρθρο. 4.4.2 Άλλος εξοπλισμός

Όλοι οι παίκτες της ομάδας πρέπει να έχουν όλα τα ελαστικά μανίκια των βραχιόνων και των ποδιών τους, τα καλύμματα κεφαλής,τα περικάρπια και κορδέλες κεφαλής και τις ταινίες (βραχιόνων, ώμων, ποδιών κλπ) του ίδιου μονόχρωμου χρώματος.

Αιτία αλλαγής του κανονισμού η ελαχιστοποίηση των περιορισμών που αφορούν τον λοιπό εξοπλισμό χωρίς να διακυβεύεται η καθορισμένη εικόνα του αγώνα.

8.1 Το παιχνίδι θα αποτελείται από 4 τέταρτα των 10 λεπτών το καθένα.

Σε όλο το βιβλίο των Επίσημων Κανονισμών Καλαθοσφαίρισης όπου αναγράφεται η ορολογία «Περίοδος» να αντικατασταθεί με «Τέταρτο» και όπου αναγράφεται η ορολογία « Έξτρα Περίοδος» να αντικατασταθεί με «Παράταση».

Αιτία αλλαγής του κανονισμού η ενοποίηση της ορολογίας παγκοσμίως και η χρησιμοποίηση της από όλους τους ενδιαφερόμενους».

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software