"Όχι ευθύνες για την τήρηση των νόμων"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

pap Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης παίρνει θέση στη διένεξη που προέκυψε μεταξύ του Κρις Χουγκάζ και του Δημήτρη Παπανικολάου κατά τη διάρκεια του αγώνα της πρώτης αγωνιστικής, καλώντας τον δεύτερο να ενημερωθεί για τη νομοθεσία και να ζητήσει συγγνώμη για από τον προπονητή της Καβάλας.

O Σύνδεσμός μας, ως θεσμικό όργανο των Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του προπονητή καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, παρεμβαίνει, με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον κ. Δ.Παπανικολάου, ο οποίος καταφέρθηκε, όπως προκύπτει από σχετικό δημοσίευμα, εναντίον του προπονητή κ. Χουγκάζ, για να αποκαταστήσει τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των φορέων που συμμετέχουν και διευθύνουν έναν επίσημο αγώνα καλαθοσφαίρισης.

Σύμφωνα με το Ν.2725/99 (άρθρο 31) και την Υ.Α.11671/2005 (Κανονισμός Προπονητών Καλαθοσφαίρισης), το επάγγελμα του προπονητή καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα (σε Εθνικές κατηγορίες και Α΄τοπική κατηγορία) μπορούν να ασκήσουν όσοι κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή καλαθοσφαίρισης και όσοι είναι κατοχοι του σχετικού δελτίου ταυτότητας προπονητή (το οποίο  εκδίδεται από τον ΣΕΠΚ και την ΕΟΚ).

Στους επίσημους αγώνες καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται απ’ την Υ.Α. 11671/2005 και τις αντίστοιχες για κάθε πρωτάθλημα προκηρύξεις πρωταθλημάτων, οι διαιτητές του αγώνα και οι κομισάριοι ελέγχουν αν τα πρόσωπα που καθοδηγούν τεχνικά τους αθλητές/τριες των ομάδων κατά του διάρκεια επίσημου αγώνα, είναι κάτοχοι του δελτίου ταυτότητας προπονητή, το οποίο τους νομιμοποιεί στην άσκηση των καθηκόντων τους ως προπονητών (άρθρο 4 παρ.5 Υ.Α. 11671/2005), η έλλειψη του οποίου δίνει το δικαίωμα ένστασης στην αντίπαλη ομάδα.

Ο κ.Παπανικολάου λοιπόν θα έπρεπε 1) να έχει ενημερωθεί πρώτα για την ισχύουσα νομοθεσία και τις απορρρέουσες από αυτήν υποχρεώσεις του και 2) να ζητήσει τουλάχιστον συγνώμη απ’ τον προπονητή κ. Χουγκάζ, για τους ανάρμοστους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε, καθώς ο ίδιος ο κ. Χουγκάζ του διαμήνυσε ότι δεν έχει πρόβλημα με το πρόσωπο του, αλλά τον παρέπεμψε στη διοίκηση της Καβάλας.

Να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή του Νόμου (έλεγχος δελτίου ταυτότητας προπονητή) δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των ελεγκτικών οργάνων (διαιτητών-κομισαρίων), αλλά αποτελεί υποχρέωση τους, όπως προκύπτει από τον κανονισμό πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ. Ούτε κι οι Νόμοι εφαρμόζονται δια περιφοράς και προφορικών συνεντεύξεων εκτός αν αυτού του είδους τη νομιμότητα επιθυμούμε για να την προσαρμόζουμε κατά περίσταση.

Ο κ. Παπανικολάου θα έπρεπε να αναζητήσει και επιρρίψει ευθύνες αλλού και όχι στους προπονητές και στους διαιτητές /κομισαρίους, οι οποίοι προσπαθούν να τηρήσουν το Νόμο.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software