Ανακοίνωση του Σ.Ε.Π.Κ

| Δελτία Τύπου

coach_mikri.jpg Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης με ανακοίνωση του καυτηριάζει το θέμα της αντικανονικής συμμετοχής του Ντράγκαν Ράτσα στους αγώνες της Ολυμπιάδας Πατρών με την ιδιότητα του πρώτου προπονητή και την συνέργεια των αρμόδιων αρχών που δεν ελέγχουν την νομιμότητα.

coach.jpg Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης τοποθετείται επί του θέματος της αντικανονικής συμμετοχή του Ντράγκαν Ράτσα με την ιδιότητα του πρώτου προπονητή στους αγώνες της Ολυμπιάδας Πατρών και επιθυμεί να δώσει διευκρινήσεις με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου και προπονητή του Ολυμπιακού, Παναγιώτη Γιαννάκη στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Γιαννάκης ζήτησε από τον Ντράγκαν Ράτσα να μην σηκώνεται από τον πάγκο κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Κι αυτό διότι ο Ντράγκαν Ράτσα δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα του επέτρεπαν να δηλωθεί στο φύλλο αγώνος ως πρώτος προπονητής και θα επιβεβαίωναν ότι κατέχει τα νόμιμα προσόντα όπως προβλέπει ο Ν. 2725/99 και ο κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείς κανονισμός προπονητών καλαθοσφαίρισης (Υ.Α 11671/5 ΦΕΚ 471/05).

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες κι έχει «καυτηριάσει» πολλές φορές το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρωτίστως ενημέρωσε την Ολυμπιάδα Πατρών -που υπέβαλε σχετικό ερώτημα- ότι η κάρτα της FIBA που χρησιμοποιεί ο Ντράγκαν Ράτσα κι η οποία εκδίδεται με άλλες προϋποθέσεις, σε άλλο θεσμικό πλαίσιο και με διαφορετικό σκοπό δεν έχει καμία ισχύ στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεν μπορεί να υποκαταστήσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του προπονητή και νομιμοποιεί την πρόσληψη και την άσκηση του επαγγέλματος στη χώρα μας. Οι κανονισμοί προβλέπουν ταυτότητα προπονητή Α' κατηγορίας, προϋπόθεση της οποίας για τους μεν ημεδαπούς είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και για τους αλλοδαπούς η βεβαίωση νομίμων προσόντων από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στην ΚΕΔ/ΕΟΚ, ζητώντας από τα αρμόδια όργανα (διαιτητές-κομισάριους), που οφείλουν να ελέγχουν τη συμμετοχή των αλλοδαπών και ημεδαπών προπονητών στους αγώνες καλαθοσφαίρισης, να τηρήσουν την νομιμότητα, όπως έχουν υποχρέωση.

Παρά την ενημέρωση της ομάδας και της ΚΕΔ/ΕΟΚ ο προπονητής συνέχισε αντικανονικά να καθοδηγεί την ομάδα της Ολυμπιάδας Πατρών, χωρίς να ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή τους κομισάριους και τους διαιτητές.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών κι ο Πρόεδρος του δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι και να κρατήσουν μια παθητική στάση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, έστω κι αν ήταν φανερή η προσπάθεια να μη δημιουργηθεί αγωνιστικό πρόβλημα σε μια ομάδα που πάλευε για την παραμονή της. Κι αυτό γιατί θεωρείται δεδομένο ότι οποιαδήποτε ένσταση από αντίπαλη ομάδα, θα προκαλούσε τον μηδενισμό της Ολυμπιάδας Πατρών, καθώς η αντικανονική συμμετοχή ενός προπονητή επιφέρει την ίδια ποινή με την αντικανονική συμμετοχή ενός αθλητή.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης χωρίς να επιθυμεί να γίνεται εμπόδιο στην ομαλή εξαγωγή του πρωταθλήματος, οφείλει να προστατεύσει τον προπονητή που κατέχει όλα τα νόμιμα προσόντα (αλλά και την επιστημονική κατάρτιση, καστάσταση υγειας, ποινική κατάσταση, εμπειρία, οικονομική συμφωνία κτλ),  για αυτό και σκοπεύει στο μέλλον ακολουθήσει ανεξαιρέτως προσώπων ή ομάδων όλες εκείνες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται.  Με την ευχή ότι αυτή ήταν κι η τελευταία αντικανονική πρόσληψη προπονητή στο ελληνικό πρωτάθλημα, καλούμε την ΚΕΔ/ΕΟΚ και τους ορισμένους από αυτή κομισάριους και διαιτητές, καθώς και τα ίδια σωματεία, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα, να τηρήσουν τη νομιμότητα.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software