Βόβορας: "Στην Ουγγαρία οι Έλληνες προπονητές αντιμετωπίζονται με σεβασμό"

| Δελτία Τύπου

Ο Γιώργος Βόβορας μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την εμπειρία που είχε στην Ουγγαρία, εξηγώντας πώς έχει η κατάσταση σε ένα πρωτάθλημα, που τα τελευταία χρόνια εμπιστεύεται αρκετά τους Έλληνες προπονητές. Μπορεί να μην επετράπη στον έμπειρο τεχνικό να παρουσιάσει πλήρως το έργο του, παρόλ' αυτά εξήγησε πώς αντιμετωπίζεται συνολικά στη χώρα ο Έλληνας προπονητής. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την εμπειρία της Ουγγαρίας: "Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι ως λαθός έχουν εξαιρετική αθλητική παιδεία, κάτι που ξεκινάει από τον τρόπο που το σχολείο προσεγγίζει τον αθλητισμό και γενικότερα όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Από εκεί και πέρα όμως, έχουν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση ως προς τον πρωταθλητισμό. Γενικά, κάνουν βήματα μπροστά και δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην παρουσία νέων γηγενών παικτών".

Για τους λόγους ολοκλήρωσης της συνεργασίας των δύο πλευρών: "Το ουγγρικό πρωτάθλημα είναι πολύ διαφοετικό. Ο προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτό από άποψη κουλτούρας και γηγενών παικτών, οι οποίοι αποτελούν τη βάση κάθε ομάδας. Προσπάθησα λοιπόν αλλάξω πράγματα και να φέρω καινούργιες συνήθειες, με βάση τη φιλοσοφία μου, σε μικρά αλλά σημαντικά πράγματα, τα οποία στην Ελλάδα είναι δεδομένα σε όλες τις ομάδες. Κάναμε καλό ξεκίνημα, με πέντε σερί νίκες και την είσοδό μας στο Final Eight, που ήταν ο πρώτος στόχος της ομάδας. Στη συνέχεια ταλαιπωρηθήκαμε με συνεχόμενα κρούσματα κορονοϊού και κάναμε κάποιες ήττες. Εκεί, αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας μας".

Για την άποψη που υπάρχει στην Ουγγαρία για την ελληνική προπονητική σχολή: "Οι Έλληνες προπονητές έχουν δημιουργήσει εξαιρετικό όνομα στον χώρο. Η βιτρίνα είναι σίγουρα αυτοί, όπου στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση, την EuroLeague, έχουν πολύ μεγάλες επιτυχίες και μεγάλη παρουσία. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτοί, αφού υπάρχουν πολλοί ακόμη σε άλλα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο πλέον, όχι μόνο στην Ευρώπη. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο Έλληνας προπονητής έχει τεχνογνωσία και γι υτό ανοίγουν όλο και περισσότερες πόρτες. Στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας έχουν δουλέψει πολλοί και παρά το γεγονός πως κατά βάση υπάρχουν προπονητές από τη Σερβία, οι Έλληνες απολαμβάνουν μεγάλο σεβασμό και έχουν επιτυχίες, όπως ο Κώστας Φλεβαράκης, που φέτος κάνει εξαιρετική σεζόν".

Για το επίπεδο του εγχώριου πρωταθλήματος: "Είναι δύσκολο και απαιτητικό το πρωτάθλημα καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Μοναδική ίσως εξαίρεση φέτος είναι η Φάλκο, που φέτος κάνει σπουδαία χρονιά και στο Basketball Champions League και διαθέτει τη βάση της Εθνικής Ουγγαρίας. Δεν υπάρχουν δυνατές έδρες και σε κάθε παιχνίδι δεν παρουσιάζεται κάποια ομάδα ως ξεκάθαρο φαβορί. Οι ομάδες στηρίζονται κυρίως στους ξένους παίκτες, έχοντας τη δυνατότητα για πέντε ξένους. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία ενός γηγενή παίκτη στην πεντάδα, ενώ στο πρώτο μέρος είναι υποχρεωτικό επίσης αυτός να είναι κάτω των 23 ετών. Η Ομοσπονδία δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εξέλιξη των γηγενών παικτών, αλλά στις περισσότερες ομάδες αυτοί είναι ρολίστες και όχι πρωταγωνιστές. Το επίπεδο των ξένων είναι αρκετά καλό, ενώ το πρωτάθλημα σε οργανωτικό επίπεδο είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όλες οι ομάδες έχουν μεγάλα μπάτζετ και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software