Οι προτεινόμενοι νέοι κανονισμοί της FIBA

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

basketball.jpg Έτοιμη για σημαντικές αλλαγές κανονισμών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δείχνει η FIBA. Μάλιστα η διεθνής ομοσπονδία πρότεινε επίσημα τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την περίοδο 2009-10. Ούτε λίγο ούτε πολύ 14 νέοι κανονισμοί ενδέχεται να προκύψουν, μερικοί εξ αυτών μείζονος και άλλοι ελάσσονος σημασίας. Σας το παραθέτουμε ξεκινώντας φυσικά από τους πιο σημαντικούς.

basketball.jpg

Έτοιμη για σημαντικές αλλαγές κανονισμών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δείχνει η FIBA. Μάλιστα η διεθνής ομοσπονδία πρότεινε επίσημα τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την περίοδο 2009-10. Ούτε λίγο ούτε πολύ 14 νέοι κανονισμοί ενδέχεται να προκύψουν, μερικοί εξ αυτών μείζονος και άλλοι ελάσσονος σημασίας. Σας το παραθέτουμε ξεκινώντας φυσικά από τους πιο σημαντικούς.

 

 

 1. Το όριο του σουτ τριών πόντων πρόκειται από τα 6.25 να μεταφερθεί στα 6.75.

 2. Κάτω από τις ρακέτες θα υπάρχει ειδική περιοχή (όπως και στο ΝΒΑ) όπου δεν θα σφυρίζονται επιθετικά φάουλ.

 3. Στο ύψος του τρίποντου θα τοποθετηθεί μια ευθεία γραμμή, από την οποία στα τελευταία δύο λεπτά κάθε αναμέτρησης θα κάνει επαναφορά η ομάδα που επιστρέφει από τάιμ άουτ.

 4. Θα απαγορευτεί στις ομάδες να ζητούν αλλαγές παικτών, όταν το ματς είναι σε νεκρό χρόνο (δεν κυλάει το ρολόι). Οι αλλαγές πρέπει να δηλώνονται όσο το ματς είναι σε εξέλιξη. Δεν θα επιτρέπονται ούτε μετά από βολές, ούτε μετά από καλάθι, εφόσον σταματάει ο χρόνος.

 5. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα τάιμ άουτ. Οι ομάδες δεν θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν γρήγορο τάιμ άουτ, μόλις νεκρώσει το χρονόμετρο. Αν ένας προπονητής θέλει τάιμ, πρέπει να το ζητάει από την γραμματεία άμεσα και ενώ το ματς είναι σε εξέλιξη. Επίσης μια ομάδα που επιτίθεται στα τελευταία δύο λεπτά της αναμέτρησης δεν έχει δικαίωμα για τάιμ άουτ, εφόσον κερδίσει φάουλ που την στέλνουν στην γραμμή των βολών.

 6. Μετά από φάουλ που δεν είναι βολές ο χρόνος επίθεσης δεν θα ανανεώνεται σε 24 δευτερόλεπτα. Αν απομένουν περισσότερα από 14 δεύτερα θα μένει ως έχει, ενώ αν απομένουν λιγότερα το χρονόμετρο επίθεσης θα πηγαίνει στα 14. Π.χ. Όταν γίνει φάουλ σε μια ομάδα που είχε 5 δεύτερα για επίθεση, μετά την επαναφορά αυτή η ομάδα θα έχει 14 δεύτερα για επίθεση και όχι 24 όπως ισχύει τώρα.

 7. Μόλις σφυρίξει ο διαιτητής και διακόψει το παιχνίδι είναι παράβαση αν κάποιος από τους παίκτες ακουμπήσει την μπάλα. Αν η μπάλα δηλαδή είναι στον αέρα και ακουστεί σφύριγμα δεν πρέπει να την αγγίξει κανένας αθλητής. Το ίδιο συμβαίνει και αν η μπάλα είναι στα χέρια κάποιου. Οφείλει να σταματήσει και μετά το σφύριγμα κανένας δεν μπορεί να την διεκδικήσει διαφορετικά θα υπάρχουν κυρώσεις.

 8. Σε περιπτώσεις αιφνιδιασμού οποιοδήποτε φάουλ στον επιτιθέμενο γίνει στην πλάτη του είναι αντιαθλητικό. Επίσης οποιοδήποτε φάουλ γίνει με σκοπό να σταματήσει αιφνιδιασμό είναι επίσης αντιαθλητικό.

 9. Οποιοσδήποτε παίκτης κριθεί από τους διαιτητές ότι χρησιμοποιεί τους αγκώνες του θα τιμωρείται. Σε περίπτωση που οι αγκώνες του έρθουν σε επαφή με αντίπαλο θα χρεώνεται με αντιαθλητικό φάουλ, ενώ αν δεν προκύψει επαφή με τεχνική ποινή.

 10. Για να γλιτώσει η επιτιθέμενη ομάδα την παράβαση των οκτώ δευτερολέπτων, πρέπει ο παίκτης που κατεβαίνει στο κέντρο να περάσει την γραμμή και με τα δύο του πόδια και φυσικά έχοντας μπροστά την μπάλα.

 11. Βουτιά στο παρκέ για διεκδίκηση της μπάλας δεν θα είναι βήματα ακόμα και να ο παίκτης γλιστρήσει έχοντας κατοχή.

 12. Παίκτης που με άλμα θα βρίσκεται από το μπροστά μισό του γηπέδου στο πίσω δεν θα χρεώνεται με μπρος – πίσω.

 13. Η ανάπαυλα στο ημίχρονο από 15 λεπτά θα μειωθεί στα δέκα.

 14. Οι αθλητές να επιτρέπεται να φορούν άλλη φανέλα μέσα από την φανέλα της ομάδας τους.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software