Γαλάνης: "Πολύ μπροστά το ΝΒΑ"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

galanis Ο Δημήτρης Γαλάνης βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έζησε για 12 ημέρες τον τρόπο λειτουργίας των Sacramento Kings. Όταν επέστρεψε γεμάτος εικόνες και ιδέες μίλησε στο Sepk.gr για αυτήν την εμπειρία.

Απαντώντας θετικά στην πρόσκληση του George Karl τα Χριστούγεννα, ο Δημήτρης Γαλάνης ταξίδεψε στις ΗΠΑ και παρακολούθησε από κοντά το προπονητικό πρόγραμμα των Sacramento Kings. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχύσει την ομάδα το καλοκαίρι παίρνοντας μέρος στο summer league του Ορλάντο. "Από την πρώτη στιγμή ο coach Karl με έβαλε ενεργά στο προπονητικό τιμ. Είχα πολύ καλή σχέση με τον πρώτο assistant coach, τον John Wells, με τον οποίο δουλέψαμε μαζί σε κομμάτια όπως το σκάουτινγκ του αντιπάλου, αλλά και η ανάλυση των λαθών της ομάδς. Είχα επίσης πολύ καλή συνεργασία με τον advanced scout της ομάδας, τον Bill Pope, που είναι πολύ έμπειρος και μετράει πολλά χρόνια στην ομάδα" ήταν τα πρώτα του λόγια.

"Και έτσι φτάσαμε στο σημείο να είμαι στο γήπεδο από τις 09.00 ως τις 23.00 για να γίνει όλη η δουλειά. Παρακολούθησα προπονήσεις, αλλά και τέσσερα παιχνίδια: με τους Cavaliers, τους Magic και τους Jazz, ενώ ταξιδέψαμε μαζί με την ομάδα για το Los Angeles και το παιχνίδι με τους Lakers" πρόσθεσε.

"Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία γιατί η επιμόρφωση είναι για τον προπονητή ένα κομμάτι απαραίτητο, σημαντικό και κομβικό. Υπάρχουν λεπτομέρειες και προεκτάσεις του παιχνιδιού, που όντως στο επίπεδο του ΝΒΑ βρίσκονται πολύ μπροστά. Για παράδειγμα μπορεί να φαίνεται ότι μια ομάδα βασίζεται πολύ στο freelance παιχνίδι, αλλά όλο αυτό εκτελείται μέσα από σχέδιο της ομάδας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το ένας-εναντίον-ενός. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη αμυντική προσαρμογή, παρά το γεγονός ότι οι ομάδες παίζουν συνεχόμενους αγώνες. Η αμυντική προασαρμογή των παικτών είναι εκπληκτικό. Και για αυτό πολλές φορές βλέπουμε αυτό που ισχύει και στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ότι η ποικιλομορφία στην άσκηση προάγει τον αθλητή σε ανώτερα επίπεδα".

Στο Sacramento είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά και τον Κώστα Κουφό. "Εκτός του ότι είναι ένας εκπληκτικός παίκτης, είναι ένα παιδί πολύ ευγενικό. Με παιδεία. Και υψηλό φρόνημα για την Εθνική ομάδα και τη χώρα" τόνισε ο Δημήτρης Γαλάνης που εκμυστηρεύτηκε ότι όταν χάρισε στον διεθνή σέντερ μια μπλούζα της Εθνικής που του έδωσε ο Λάκης Τσάβας, εκείνος υπογράμμισε ότι "αυτή η μπλούζα σημαίνει πιο πολλά για μένα από τα εκατομμύρια του ΝΒΑ".

Συνεχίζοντας για οτν Κώστα Κουφό πρόσθεσε ότι "βρίσκεται στην καλύτερη μπασκετική του ηλικία και έχει πολλά να δώσει στο ΝΒΑ. Είναι άσχημο που βρίσκεται μπροστά του ο Κάζενς, αλλά αργά ή γρήγορα θα έχει πολύ χρόνο στο ΝΒΑ και στην ομάδα".

Ακόμη παραδέχτηκε ότι "μετά από συζητήσεις με τους ανθρώπους της ομάδας και άλλους προπονητές φαίνεται ότι οι δύο κόσμοι, το ΝΒΑ και αυτός της Ευρώπης, έχουν έρθει πιο κοντά. Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο είναι πιο coachable από ότι στην Αμερική. Βέβαια υπάρχουν και στο ΝΒΑ αρκετές καλές ομάδες, όπου το ταλέντο, η δύναμη και το coaching συνδυάζονται και δημιουργούν το ανώτερο δυνατό αποτέλεσμα". Επίσης σημείωσε ότι "στην Αμερική υπάρχουν δάσκαλοι του μπάσκετ οι οποίοι δουλεύουν στο ΝΒΑ, είτε στο κολεγιακό μπάσκετ, που εξελίσσουν το παιχνίδι. Μπορεί για παράδειγμα ένας τέτοιος να είναι τρίτος assistant coach, αλλά είναι ο καλύτερος και να είναι αυτός που προοδεύει εντέλει τα πράγματα".

Για να καταλήξει λέγοντας: "Η βασική διαφορά είναι στο promotion. Αυτό φέρνει λεφτά, υψηλότερες αμοιβές, περισσότερους αμοιβόμενους και εξέλιξη. Στην Ευρώπη και περισσότερο στην Ελλάδα το promotion βρίσκεται σε μηδαμινή βάση και έτσι έχουμε μικρότερες αμοιβές, λιγότερους αμοιβόμενους και μικρότερη εξέλιξη".

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software