Νταλέο: "Η νίκη δεν είναι κάτι εύκολο"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

daleo Ο Κρις Νταλέο, που θα έρθει στην Ελλάδα ως ομιλητής στο 7ο Διεθνές Σεμινάριο που διοργανώνει το ACS υπό την αιγίδα του ΣΕΠΚ, μίλησε στο sepk.gr για την εμπειρία του στο CBA, για το μυστικό της βελτίωσης των παικτών, αλλά και τη συμβουλή που θα έδινε στους νεαρότερους συναδέλφους του σχετικά με τη "νίκη".

Το Σεμινάριο του ACS θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του ACS. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ο Κρις Νταλέο έχει μακρά εμπειρία από τις αμερικάνικες προπαρασκευαστικές λίγκες του ΝΒΑ. Έχει δουλέψει επί σειρά ετών στο CBA, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο του "προπονητή της χρονιάς". Έχει επίσης διεθνή εμπειρίακοουτσάροντας στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Κορέα, ενώ έχει προπονήσει και στο διεθνές τουρνουά του Τρεβίζο. Η τελευταία του ομάδα ήταν οι Ρότσεστερ Ρέιζορμπακς.

Ποιο είναι το αντικείμενο των ομιλιών σας;

Το Σάββατο θα μιλήσω για "trapping zones σε όλο το γήπεδο" και την Κυριακή "αποστάσεις στην επίθεση και κυκλικά κοψίματα"

Έχετε δουλέψει για πολλά χρόνια στο CBA. Πως μπορείτε να περιγράψετε την εμπειρία και τι έχετε μάθει απ' αυτή;

Το CBA για πολλά χρόνια ήταν το NBDL πριν το NBDL. Έπαιζαν σ' αυτό παίκτες που βρισκόντουσαν ακριβώς στα πρόθυρα του ΝΒΑ. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Καλοί προπονητές, καλοί παίκτες, καλά γήπεδα. Έπρεπε να παίζεις στο υψηλότερο επίπεδο κάθε βράδυ, όπως στο ΝΒΑ. Υπάρχουν τέσσερις προπονητές στο CBA που έχουν υψηλότερο ποσοστό νικών από μένα και όλοι τους προπόνησαν εν συνεχεία στο ΝΒΑ, ενώ ο ένας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους Grizzlies. Έπρεπε οπότε να δουλέψω πολύ σκληρά για να δείξω πράγματα στο παρκέ. Ήθελα να δείξει την αξία μου κερδίζοντας παιχνίδια και βελτιώνοντας τους παίκτες μου.

Βοηθήσατε στην βελτίωση πολλών παικτών που έπαιξαν εν συνεχεία στο ΝΒΑ. Πως το καταφέρατε;

Κάνοντας καλύτερα τα απλά πράγματα. Η απλότητα των πραγμάτων είναι σημαντική, όπως και να το δουλεύεις κάθε μέρα πάνω σ' αυτά. Αναγνωρίζω τις αδυναμίες τους και δουλεύουμε ώστε να γίνουν δυνατές αυτές τις αδυναμίες. Αυτοί ήταν οι στόχοι μου σε ότι αφορά την βελτίωση των παικτών. Προσαρμόμαι σε κάθε παίκτη και δεν ζητώ από τους παίκτες να προσαρμοστούν στη δική ξμου τακτική. Δουλεύουμε μαζί ώστε να κάνει ένα βήμα μπρος.

Έχετε αλλάξει την προπονητική σας φιλοσοφία με το πέρασμα των χρόνων; Πόσο διαφορετικά βλέπετε το μπάσκετ πλέον;

Οι προπονητές πρέπει πάντα να αλλάζουν, να προσαρμόζονται στους παίκτες και στις συνθήκες. Πρέπει να έχεις τη δική σου φιλοσοφία την οποία οφείλεις να μεταφέρεις στους άλλους, να δουλεύεις σκληρά, αλλά να είσαι παράλληλα εύκαμπτος έτσι ώστ ενα μπορείς να πάρεις το καλύτερο που μπορείς από τους παίκτες και να πετύχεις θετικά αποτελέσματα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο προπονητή;

Οι επαφές παίζουν ρόλο. Δεν έχει σημασία τι ξέρεις, αλλά και ποιον ξέρεις. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν οι ομάδς θέλουν πραγματικά να κερδίζουν ή αν προτιμούν να πάρουν τον φθηνότερο και ευκολότερο δρόμο προσλαμβάνοντας έναν προπονητή ή έναν παίκτη. Το να νικάς απαιτεί σκληρή δουλειά. Δεν είναι εύκολο. Αν ήταν, όλοι θα κέρδιζαν.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software