Πλάνελς: "Προπονητική σημαίνει επικοινωνία"

| Νέα του Σ.Ε.Π.Κ.

Planells Ένας προπονητής που έχει δουλέψει σε όλες τις κατηγορίες, σε όλες τις ηλικίες μέχρι και την Ιαπωνία και τον κινηματογράφο σίγουρα έχει να μοιραστεί πολλά. Ο λόγος για τον Χερνάντο Πλάνελς, που είναι βασικός ομιλητής στο Διεθνές Σεμινάριο του ACS και μίλησε στο Sepk.gr για την εμπειρία του γυρνώντας τον κόσμο.

Ο Χερνάντιο Πλάνελς είναι ένας προπονητής με πολύ ιδιαίτερο βιογραφικό. Έχει δουλέψει σε απίθανα μέρη, στην D-League ακόμη και σε κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τον αθλητισμό. Θεωρείτε εξπέρ στην ατομική βελτίωση, έχοντας εμπειρία από γυναικείο μπάσκετ, αλλά και μικρές ηλικίες (γυμνάσιο, κολέγιο, επαγγελματικό μπάσκετ).

Προπονείτε στην D-League και είστε γνωστός για τη βελτίωση των παικτών. Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας;

Το κλειδί για τη βελτίωση των παικτών είναι η κατανόηση των δυνατών χαρακτηριστικών των παικτών, ώστε να κάνουν αυτά τα στοιχεία ακόμη πιο δυνατά. Ο προπονητής πρέπει να κάνει ένα πλάνο και όλα πρέπει να καταγράφονται έτσι ώστε να παρατηρείται η βελτίωση. Το να βλέπεις video είναι πολύ σημαντικό, διότι οι παίκτες σήμερα έχουν συνηθίσει την έννοια του "οπτικού" και βλέποντας τους εαυτούς τους μπορούν να γίνουν καλύτεροι.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού κατά τη γνώμη σας;

Τα πιο σημαντικά κομμάτια είναι το σουτ, το διάβασμα της άμυνας και η αλλαγή ρυθμού. Όπως μπορείτε να δειτε οι σουτέρ σαν τον Steph Curry και τον Klay Thompson δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το σουτ, μπορείς να ανοίξεις το γήπεδο και να υποχρεώσεις την άμυνα να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν! Το να διαβάσεις την άμυνα είναι σημαντικό επειδή το μπάσκετ είναι ένα άθλημα "αίσθησης" και βασίζεται πολύ στην αντίδραση. Το να αντιληφθείς τι σου επιτρέπει η άμυνα είναι σημαντικό γιατί καταλαβαίνεις ότι πρέπει να διεισδύσεις, να πασάρεις ή να σουτάρεις. Τέλος, η ικανότητα της αλλαγής ρυθμού είναι καθοριστική και διαφοροποιεί τους καλούς από τους πολύ καλούς παίκτες. Πολλοί παίκτες παίζουν σε ένα ρυθμό και εξαιτίας αυτού μπορούν εύκολα να μαρκαριστούν. Αν μπορείς να αλλάξεις τον ρυθμό σου τότε είναι αδύνατο να σε σταματήσει η άμυνα, επειδή ακριβώς ο αντίπαλος δεν ξέρει τι θα κάνεις.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο γυναικείο μπάσκετ;

Η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με το μέγεθος των παικτών, αλλά η ικανότητα, το σουτ και η αθλητικότητα είναι με πολλούς τρόπους παρόμοια.

Πως μπορείτε να περιγράψετε την προπονητική εμπειρία στην Ιαπωνία; Πόσο διαφορετική είναι η δουλειά του προπονητή εκεί;

Μου άρεσε πολύ η Ιαπωνία και τα διαφορετικά μέρης της Ασίας. Η μητέρα μου είναι από τις Φιλιππίνες οπότε το να ζήσω την κουλτούρα της Ασίας ήταν παντα ένα παιδικό όνειρο. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα που διψάει για μπάσκετ, τους αρέσει πολύ ο αθλητισμός και βρίσκουν το ίδιο το παιχνίδι πολύ συναρπαστικό. Έμαθα πολλά από τη θητεία μου στην Ιαπωνία, με βοήθησε να γίνω καλύτερος προπονητής και πολύ καλύτερος στην επικοινωνία. Το να προπονείς με μεταφραστή δεν είναι εύκολο, αλλά σου δείχνει τον τρόπο να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά.

Έχετε προπονήσει σε όλα τα επίπεδα. Ποιες αρετές του προπονητή είναι οι ίδιες παντού;

Στο τέλος της ημέρας όλοι οι παίκτες θέλουν να γίνουν καλύτεροι και αυτό δεν έχει σχέση με την ηλικία τους ή το επίπεδο τους. Είναι πάντα πεινασμένοι ως αθλητές και αυτό τους οδηγεί στο να βρουν καινούργιους τρόπους να βελτιωθούν. Από το σουτ, ως τις ντρίμπλες και τις προσαρμογές στο παιχνίδι, η γνώση είναι ένα ταξίδι δίχως τέλος.

Ποιο είναι το moto σας ως προπονητής;

Να κάνεις πράγματα καλύτερα από όσο έχουν γίνει ποτέ.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη δουλειά σας στον κινηματογράφο;

Ήμουν πολύ τυχερός που δούλεψα σε φιλμ όπως το "Coach Carter", "The Longest Yard", το "Spiderman-3", το "Rebound", to "Just Wright", το "Semi-Pro" και πολλά άλλα. Το να δουλεύεις με ηθοποιούς όπως ο Adam Sandler, ο Channing Tatum, ο Samuel L. Jackson, ο Common και πολλοί άλλοι ήταν μια μοναδική εμπειρία, μου έμαθε πως να επικοινωνώ καλύτερα, που στην τελική παίζει τεράστια ρόλο στην προπονητική.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελώνe-genius.gr ...intelligent web software