Μάλαμα: "Στα τοπικά σεμινάρια κατανοείς τα πάντα σε ένα βαθύτερο επίπεδο"

Λίγες ημέρες πριν παρουσιαστεί ως ομιλήτρια στο τοπικό σεμινάριο της Νάξου, η Μαργαρίτα Μάλαμα ανέλυσε -μέσω της ιστοσελίδας του ΣΕΠΚ- μέρος της θεματολογίας που θα αναπτύξει το Σάββατο 14 Μαΐου, ενώ στάθηκε σημασία τέτοιων δράσεων για την επιμόρφωση των προπονητών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την ομιλία που θα δώσει στο τοπικό σεμινάριο της Νάξου: "Το θέμα που θα παρουσιάσω έχει τίτλο: "Προπόνηση ανάπτυξης ατομικών δεξιοτήτων και ειδική ενδυνάμωση για τη μεγιστοποίησή τους". Η βελτίωση της ατομικής τεχνικής είναι πολύ σημαντική γιατί δίνει στους παίκτες όλων των επιπέδων μια καλύτερη κατανόηση του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα χτίζει την αυτοπεποίθηση και τη μυϊκή τους μνήμη ώστε να χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη δεξιότητα την στιγμή που θα χρειαστεί μέσα στον αγώνα. Έτσι, κάνοντας συνεχή εξάσκηση και τελειοποιώντας το επίπεδο των δεξιοτήτων τους, οι αθλητές μαθαίνουν να τις εφαρμόζουν με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα, όντες πλέον πολύ χρήσιμοι για την ομάδα τους. Σε αυτό το σεμινάριο θα δείξουμε πώς χτίζουμε, μέσα από βασικές ασκήσεις τεχνικής, τη δύναμη, την ταχύτητα εκτέλεσης και την αντοχή στις επιλεγμένες δεξιότητες. Είναι πολύ βασικό να μην ξεχνάμε ότι ο προπονητής είναι εκεί για να αξιολογήσει πότε οι αθλητές του έχουν κατανοήσει τη σωστή τεχνική μιας δεξιότητας και να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο που είναι η τελειοποίησή της στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον που παρουσιάζεται στις συνθήκες του αγώνα.
Μερικά παραδείγματα δεξιοτήτων που θα αναλυθούν είναι:
• Εκμετάλλευση του σκριν στην μπάλα από τον παίκτη με την μπάλα
• catch and shoot off the screen
• footwork - screen setting
• ball handling
• passing off the dribble

Για τη σημασία των τοπικών σεμιναρίων του ΣΕΠΚ: "Ζούμε στην εποχή του online, του YouTube και της μαζικών πληροφοριών (που πολλές φορές κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι), αλλά είμαι πάντα της άποψης πως είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς δια ζώσης ένα σεμινάριο. Κατανοείς τα πράγματα σε ένα βαθύτερο επίπεδο και έχεις τη δυνατότητα να παρέμβεις, να ανταλλάξεις απόψεις με τους συναδέλφους και να συζητήσεις για τα ζητήματα και τα ερωτήματα που σου δημιουργούνται και έτσι να εξελιχθείς. Ο ΣΕΠΚ διοργανώνει αυτά τα τοπικά σεμινάρια γιατί κατανοεί ότι σε μια εποχή, οπως η σημερινή, οι προπονητές που είναι και οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη των αθλητών - όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων - αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες και δεν έχουν πολύ διαθέσιμο χρόνο να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη για να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να επιμορφωθούν".

Για το πόσο έχουν βοηθήσει την ίδια τα σεμινάρια, που παρακολούθησε στο παρελθόν: "Μου έχει μείνει κάτι που είχε πει ένας προπονητής: "Όταν ξεκινάς την καριέρα σου, χρησιμοποιείς πάρα πολλές διαφορετικές ασκήσεις για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των αθλητών. Κατά τη διάρκεια των χρόνων όμως, καταλήγεις σε αυτές που είναι οι πιο βασικές, οι πιο χρήσιμες και οι πιο αποτελεσματικές, γιατί στο τέλος της ημέρας το coaching έχει να κάνει με το πώς θα φέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο". Με έχουν βοηθήσει πολύ λοιπόν όλα τα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει, έχω δώσει το "παρών" σχεδόν σε όλα από το 2000 κι έπειτα. Έχω δει από κοντά τα σεμινάρια της EuroLeague στο εξωτερικό. Απ' όλα αυτά, διαλέγεις, φιλτράρεις την πληροφορία και κρατάς αυτή που σου είναι χρήσιμη. Ο καθένας έχει έναν επεξεργαστή πληροφορίας και σύμφωνα με το αξιακό επίπεδό του, διατηρεί όσες από τις πληροφορίες θεωρεί πως του είναι χρήσιμες. Κάπως έτσι λειτουργούμε, κρατάμε αυτά που είναι χρήσιμα και προχωράμε".

O Πρόεδρος Παναγιώτης Γιαννάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ) για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση και στήριξη του επιμορφωτικού έργου του ΣΕΠΚ. Το ΙΣΝ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, ενισχύοντας οικονομικά το έργο της επιμόρφωσής τους μέσω των τοπικών σεμιναρίων αλλά και του προγράμματος υποτροφιών που θα πραγματοποιηθούν το 2022.

Χορηγοί

Προσφορές

Basketball 01 Γενικές Πληροφορίες

playbook white Ask the Coach

members icon Πληροφορίες Μελών



e-genius.gr ...intelligent web software